s Tizedik Kunszt - TORTA

Tizedik Kunszt - TORTA

2013. február 27 - június 22.

NAGY KUNSZT Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum

Rákóczi-ház

A Nagy Kunszt tizedik, TORTA című, három az egyben programja az alábbi témákat tartalmazza:

1. BULI VAN!

Az ünnepléssel és azon keresztül a köszöntéssel, ajándékozással kapcsolatos szokásaink

A foglalkozáson megfigyelhetik a diákok, hogyan faragott ki egy csipketerítőt ünnepi asztalán Szanyi Borcsa (Mancs kutya köztéri szobrának alkotója). Megfejthetik kit és mit takar a DSCN1053.JPG című alkotás. Hajszárítóval működésbe hozhatják a Nekem – neki mobil szobrot és részesei lehetnek egy optikai csalódást kiváltó háromszög eseménynek. Megidézünk egy lakótelepi karácsony hangulatát és elgondolkozunk az attribútum jelentéstartalmán. Kakukktojás: nyúl kuglóffal.

 

2. ESZEM-ISZOM

Az ünnephez kapcsolódó és általános gasztrokultúránk

Választ keresünk arra, hogy miért éppen a torta születésnapjaink szinte elengedhetetlen kelléke. Mit gondol Eperjesi Ágnes: meg kell-e ennünk az ostyakép arcmásunkat? (Erős idegzetű, brutalitást bíró diákok megnézhetnek egy arcképes torta feldarabolást!) Találkozhatnak szerelemből készített, ehetetlen boszorkánytortával. Megtudhatják, hogyan mutat Barbi baba algapakolásban tortadíszként és hogyan kerülhet milliókba egy tortaszelet. Rácsodálkozhatnak hiperrealista virtuóz festőnk, Méhes Lóránt ceruzával készített tortájára és az ehető műalkotásokra is. Kiderül, lehet-e festeni a színes üdítőitalokkal (lehet!) és hogy mennyi vizet isznak honatyáink parlamenti üléseik alkalmával.

 

3. ENNI VAGY NEM ENNI?

A kortárs művészet szerepéről, a közönséggel történő kapcsolatáról

Koronczi Endre védőfelszerelést (láthatósági mellényt, arc- és fülvédőt, terelőbójákat) biztosít épségünk megőrzéséhez. Alkalmazhatjuk őket, pl. amikor követjük a művész útját bemutató diavetítést, vagy amikor a „daraboló bűvészettörténészhez” érünk. Ha mindezt túléltük elképedhetünk Szegedy-Maszák Zoltán QR-kód szerű festményein, amelyek egyedi fejlesztésű berendezésével háromdimenziós Re:mbrandt képekké alakulnak. Kifelé menet Artist loves you feliratú zsebkendőbe törölhetjük könnyeinket, miközben magunkhoz vehetünk egy: „vannak akik élni szeretnének, viszont vannak akik csak élni szeretnének” feliratú matricát.

A Kunszttól már megszokott módon, a foglalkozásokon csoportokban, különböző játékos feladványok segítségével, önállóan informálódnak a diákok, majd közösen összegzik tapasztalatikat, kérdéseikre adott válaszaikat. A foglalkozások kimenetele nem kiszámítható, egyéni diákgondolatok függvénye, melyhez múzeumpedagógusi koordináció biztosított.

Az egyes témák külön-külön is működnek, de ajánljuk három az egyben keverékként.

Alsó-, felső tagozatos és középiskolás életkori megfeleltetésben.

 

Nyitva tartás: 2013. február 27 - június 22. Tanítási napokon 8 – 16 óra között (hétfőn is)

Foglalkozásdíj: 300 Ft/fő, a Galériával együttműködési szerződésben lévő iskolák diákjainak 150 Ft/fő.

(Az együttműködésben álló iskolák listája honlapunkon megtalálható.)

MINAP videó

 

KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT felső tagozatos és középiskolás diákok részére

TORTA címmel.

A pályázatra nevezni lehet képzőművészeti jellegű, szokatlan ötletű, bármilyen anyagból (kivéve romlandó) készült, valóságos mérethez hasonló tortával.

A pályázatra jelentkezők munkáit kiállítjuk a Miskolci Galéria TORTA című kiállításán, a három legötletesebb alkotó pedig művészellátó szaküzletben levásárolható ajándékutalványban részesül (egyenként 10.000 forint értékben).

Az alkotásokat tanév végéig folyamatosan lehet leadni a helyszínen. Több munka összegyűjtése esetén vállaljuk az iskolából történő galériába szállítást.

Eredményhirdetés: 2013. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján

Bővebb felvilágosítás a nagykunszt@gmail.com, vagy a 06 30/ 414 7663 telefonszámon kérhető